Penang 2017 Part 1

By Ainin Alya - January 12, 2017

Finally lepas berbulan cakap pasal Penang, and Penang akhirnya menjadi kenyataan. So not so sudden trip ni include Aku, Shimah and Hajar. Yeayyy my two favourites girl meet for the first time, thank God both of them get along very well.So Penang Trip start 04.01.2017, naik bas pukul 8.00 p.m dari Dungun, sampai Butterworth pukul 5.00 a.m and En. Aliff (owner kereta sewa) dating pick up dekat stesen bus. Selesai kereta sewa RM250/2 ½ days. Kongsi bertiga yeayyy…


First stop, Masjid Kapitan Keling. Singgah Masjid basuh muka, siap-siap. Malaslah nak cakap tak mandi pun hari tu, redha je lah.





Next stop, another wishlist checked ROTI CANAI TRANSFER ROAD!!! Omo sedap nak matey wehh roti canai, honest speaking. Recommend and dah teringat balik wehhh! Pergi awal giler, x ramai sangat orang masa tu, weekdays pulak tu kan, so lepak lah jugak layan Roti Canai. Roti canai Telur + ayam RM7.00.

Sis bagi 5 bintang!!! Sis suka sangatttt!!!

Since awal pagi sangat lagi, and Shimah sampai pukul 11.30 a.m dekat airport, tak de aktiviti sangat lagi lah pagi tu.
Lepak street art sikit, tak pusing banyak tempat since akan datang lagi kan. Take a few picture and street art really recommend early morning, takde orang sangat, cuaca cantik je. Dah tengah hari perghhhh orang dia, tunggu turn ambik gambar sangat-sangat menyakitkan hati. Dah habis aktiviti pagi tu, terus drive ke Bayan Lepas Airport around 30 min dari Georgetown. Sepanjang dekat sana, full guna Google Maps, iols buta waze. Tak pandai guna waze.





Lepas pickup Shimah, terus ke BENDERA HILL. Fun trip dengan kereta, tak payah rush kejar sesiapa, pros in travel without group. Seronok plan everything sendiri.
Bendera Hill Train RM10 adult 2ways and RM5 student 2ways. Serious laju jugak train tu naik atas, still fun even nervous tu ade jugak. What to do at Bukit Bendera?? Dozen of pictures took, sightseeing. Banyak benda yang ada, Owl Museum, 4D museum, tapi since semua berbayar, sis decide takpe lah next time.
Naik sampai atas area Kuil, view sooo pretty and breath taking! Couple pun berlambak, bosan lagi view gitu. Did I mention how hot Penang is that day?? Perghhh kagum weh cuaca Penang! Sebab Terengganu tengah Monsoon kan, rindu air hujan lah kan.








After that, lepak dekat food court, Es Kacang + Fresh Fruit RM13 share 3orang 1 cup. Sebab nak rasa kan.. and it’s so delicious.. Banyak buah, portion tak lah besar sangat, but no so bad. Rest time, tengak handphone masing-masing, sibuk dengan insta-story memasing. Hahaha




Check in Heritage Sixteen. RM58/2nights + RM50 deposit! Hostel not bad, middle of street art, walk distance dengan Street art, Masjid Kapitan, pagi hari ada pasar pagi depan hostel. Breakfast not bad, tandas okay, bilik pun okay. Parking ada sedia tapi terhad, so kami decide untuk park dekat parking lot RM13/24hours. Dekat sangat dengan Heritage Sixteen. Done check-in , rehat sekejap and BATU FERINGGI!!





Pantai Dungun pun lawa. Tak lah fond sangat, tak buat any water sport kan. Nak cari makan, tapi semua kedai Chinese jadi pening lah Halal ke tak kan. So pusing-pusing and nak keluar dari area tu, Shimah google orang suggest Maan Char Keaw Teaw. Pusing lagi cari, dari area pantai sampai dekat bandar dia. Masa tu GPS ade problem, so memang memusing lah cari! Jumpa je dehhh kedai tutop, so end up dekat kedai masakan panas biasa. Nasi Lemak dia not bad, Ok sedap lah ! So lepas tu terdecide untuk ke Sephora dekat Gurney Paragon. Since Hajar memang nak beli make-up. And stupid sis terbaca Gurney Plaza, so pusing satu Gurney Plaza memang tak jumpa, stop beli Starbuck, duduk lepak fikir mana, and bile Tanya orang, they like, ‘Dude you got wrong mall!’ Hahaha dah give up balik lewww.. No Sephora for today!

Wrap 1st day with a good sleep and comfort room. 

  • Share:

You Might Also Like

0 comments