SAPPORO 2017 - PART 1

By Ainin Alya - October 29, 2017

Finally taking myself out again. Last trip pergi krabi, pastu puasa travel sekejap. And finally Sapporo, Japan. Lepas beli tiket setahun lebih awal, yeay Japan here I come!! Jodoh wait for me.. Please stay there jodoh!!

Over malas nak plan untuk trip ini, Japan is good but sooo expensive the hell one way subway trip, tak sampai 8 stop pun dah RM12. Tak, tak merungut pun terima je semua ini. Hahaha

These trip was during Sea Games 2017, and I was totally have major crush over Prince Mateen, tengah holiday pun, hari-hari aku stalk die. Mane nak cari Prince handsome gitu wehh..
p/s: kene ke plan trip to Brunei ni?

Ok ok back to Sapporo, trip plan last year after cancel trip Osaka. Along suggest Sapporo and aku yang clueless said of cos why not.. and everyday since that day, I have been regret it!

Flight KL – Sapporo pukul 11.30 p.m 24 august 2017. 8 hours flight, sis tidor dengan baik, makan sambung tidor and first time experience sunrise in flight. It’s so pretty. Thank you for this new experience, hoping for many more new things to try.


Touch down New-Chitose International Airport around 9.00 a.m. Finish up immigration smoothly, tak lah strict sangat, mungkin sebab flight pagi, and flight tu je yang touch down sekali, so semua doing finely. Settlekan hal sewa modern internet (nanti last entry aku share pricing and others) and sewa kereta.



Untuk sewa kereta, pihak sana akan sediakan transit dari airport ke office diorang, so tak payah nak pening kepala. Just follow signboard RENT CAR, akan jumpa kaunter and waiting area.

Macam Kedah kan?
For next plan, terus move to our first Airbnb dekat Asahikawa. Akan stay dekat sini untuk 2 hari sebelum back to Sapporo City.  178km dari New Chitose and 2hours journey. Stop dekat Aeon yang jumpa along the way (Guna wave, google maps and gps dalam kereta). Jakun Onigiri dan ice cream. Damn cheap ice cream always been my favourite. Jumpa mocha. Beli mochi and beli tiap-tiap hari weh mochi.

Untuk Asahikawa, book macam one room macam tu je, damn super pricey weh tempat ni, ade 2 bunk-bed and private bathroom. Should be okay. Ada sinki macam tu je, but I love the neighbourhood. So peaceful and sejuk giler weh Asahikawa!


View from Bilik. Lahai garden rumah sebelah lawa giler, hydrangea kembang setaman

Sampai Airbnb pukul 4 lebih, banyak sangat stop, campur sedikit sesat. But I still love this. Sebab I tak drive jadi I tak penat. Wrap a day dengan pusing kawasan rumah je. Sini gelap macam biasa, takde gelap awal sangat. Tapi siang tu cepat giler, pukul 4.30 pagi dah macam pukul 7 wehhh! Asyik terbangun awal je aku.

Tengah jalan pagi buta yellow shawl

Start 2nd day in Sapporo finely! Start over early, flower hunting day. All those time, aku google gambar bunga and finally nak tengok depan mata. Yeahh~ so first pit stop dekat Biei. Biei shikisai No Oka. Dekat area Biei ni ada beberapa farm. Yang dekat bawah ni berbayar, tapi time tu awal pagi sangat, so tak buka lagi farm nye (yang ni  yang kecik je, dekat atas ada lagi a few bigger farm) , so just spent kejap untuk ambik gambar and move to next farms.



Family picture done right kan? Hahah. Dear Along, you should hire me as your professional photographer. Like seriously, i take a good picture for you guys. *flip hairs.

Me and my husband. Eh husband busy. Eh Husband main kuda. Ok bye

They think they cool. Let they be.


Dear AJ, Me love both of you so much. Tq sentiasa jalan dengan ciksu, hilangkan barang ciksu, pau duit ciksu, bawak luggage, bawak beg, ambikkan air and so on. Me really love you. Muah

Next farm ada Alpaca, tapi still early jugak kan, so just ronda-ronda around the place and before pergi Blue Pond. Spent quite a time jugak. Sebab cuaca such a bae. Weh spent 24 hours outdoor pun x pe dengan cuaca macam ni. 


Blue Pond takde dalam itinerary pun, just ternampak signboard and we decide to stop by, and it’s biggest greatest decision ever. Blue pond are so dreamy, wehhh so lawa. Cantik, peaceful. Mula-mula ingat kene hiking tinggi lah kan, tapi thank god, just a smooth walk. Ramai giler manusia, even hujan rintik-rintik. Jodoh? What jodoh? No jodoh at all weh for this trip, Hokkaido totally for family, honey moon and no jodoh would come in group to Hokkaido.


La Familia with a stranger. Guess the stranger *hint the one with yellow shawl
Gloomy weather is here. As gloomy as my emotion.

Dear Self, Dah lah berangan.



Next place kami singgah dekat Kami Furona. Ok biggest farm yang ada. So big, ada ice cream lavender.. omo sedap kemain. Yang ni takda entry fee. Free of charge and ice cream lavendar harga 300 yen .Kalau nak naik tractor diorang baru kena bayar. Tapi kalau jalan pun okay. Sebab tak lah letih sangat pun. Dozens of flowers. Every colour possible and weh, soo cantik. Since I’m not a flower lover much, but still can enjoy all those flower, it’s worth the ikat perut for travel.



Dozens of flower weh. Million. Every color. Cantik sangat. Cuaca pun sangat-sangat beautiful. Hah gituw.. So sis lepak pusing-pusing dengan jayanya. Tak ramai orang sangat. Tak de lah manusia nk interframe your picture. 


 
 
Lavendar Ice-Cream. A must food kalau dekat Asahikawa

Johan is a ice cream lavendar with a corn and Ciksu is honeydew, because ciksu is as sweet as honey. 

Last farm for today is Farm Tomita. Ok ada sunflower, so good bye Bangkok. I ols dah tengok sunflower. Keke. Farm Tomita ni ada honeydew, famous for it I believe. Sebab ramai giler orang beratur for honey dew. Pricy lah jugak. Kan sebab hello honey dew je (Pujuk diri yang tidak mampu). Sis just hang out, lepak, taking picture. The most leisure trip I ever take. Memang tak sempat nak penat (travel dengan kereta memang lah).



 

Be Fearless in the Pursuit of what sets your soul on Fire
To Travel is To Live


Wrap the day dengan Daichi for food and sesat sebab nak cari AJ punye kedai mainan. Yang konon jual murah. Pastu AJ merajuk nak mainan. Pastu aku menghasut supaya Along tak beli mainan itu. Hah!

There is no sincerer love than the love of food





  • Share:

You Might Also Like

0 comments