AUTUMN TRIP - MELBOURNE 2019 PART 3

By Ainin Alya - May 26, 2019

Day 2

Time for Great Ocean Road!! Can’t wait to witness such a beautiful place today, totally hype about this great ocean since the day I bought the ticket, so please excuse me and my millions photo. Start jalan-jalan pukul 7.20 a.m. kot! Awal kemain weh jenjalan. Tapi arghhh the sunrise dekat this Airbnb so cantik weh, geram giler weh tengoh, sunrise pastu field tu besar giler.


So from home to 12 Apostles take about 1 hour, and there’s like a few more stop, every place ni memang rasa nak stop je, semua place are so cantik. Okay for first stop, kami pergi ke Flagstaff Hill Maritime tapi tempat tu still tutop at that hour, so just take a few photos around the place. So cantik weh tempat tu, rugi lah pulak tak boleh nak masuk.


After that, kami just drive around that place, jumpa satu tempat ni, so cantik. So stop kejap, Warrnambool Breakwater. Memang kira jumpa tempat ni tanpa sengaja. Tempat ni memang tak ramai orang pun, masa stop tu ada lah dalam 3 orang tempatan tengah jogging or something, and 4 orang tourist. Ombak memang kuat sangat tempat ni, tudung memang sis berterabur. Nasib lah rasa nak pakai 2-3 jarum that day, biasanya memang pakai satu je jarum.


From there, singgah dekat Stingray Bay, this please are sooo cantik, bumb into a few orang tempatan, and they are so friendly, everyone smile so nicely and siap offer nak ambikkan gambar, arghh what a nice person. Area sini pun tak ramai orang, or maybe sebab still awal pagi. Sis are so stupid with how we get there, semua dah susun dalam itinerary and just GPS everything. Nice and easy.


Oh on our way to Stingray Bay tadi, terserempak dengan Farmer Market, so kami singgah lah sekejap. So much stuff dekat sana, ada homemade stuff, drawing, food of course banyak. Macam potato, bawang semua benda-benda tu banyak lah. And kami beli strawberry yang manis giler, yang besar giler, yang sedap giler!! Argh sumpah sedap giler. Maybe yang dekat Seoul haritu pun tak sesedap yang ni. 

And lepas tu teruskkan lah perjalanan ke 12 Apostles. Even actually banyak je lagi tempat yang along the way, tapi macam tak sempat, sebab nak drive balik semula ke Airbnb tu jauh jugak, and sebab nak singgah dekat satu kedai kasut and kedai lahai why tutop awal sangat. Around 4-5 p.m. dah tutop. Ape benda. 

Sebelum sampai 12 Apostles tu, singgah dekat London Bridge dulu, this place one of main point jugak lah along the great ocean road, it’s supposed to be macam bridge from the batu tu, and runtuh, so jadi lah London Bridge is falling down. Okay this place dah ramai orang sikit. And actually before this ada singgah lagi satu tempat, tapi dah lupa nama apa. Along the way tu akan ada berlambak signboard, tunjuk mana-mana pit stop you can choose, basically boleh stop je, akan ada simpang and parking lot. And kene lah jalan sikit. But tak lah jauh, and sebab cuaca tak panas kan, sis tak lah kesah untuk jalan sangat.

 
And finally stop ar 12 Apostles! And this place are amazing, penuh orang weh, nak dapat port bergambar memang susah giler. And untuk tempat ni, kena parking dekat seberang jalan, and dia ada tunnel untuk ke area beach tu. Arghh so cantik tempat ni, all the breeze, the rock it self, and the weather making this trip a lot more amazing. Fuhhh tapi untuk dapat solo shot with that background memang selamat mencuba. Try and try again untuk best shot okay.

 

Spent quite a time dekat sana, and sis buat macam satu syiling, u put dalam mesin, and pulas-pulas, pilih corak lepas tu boom keluarlah syiling with corak yang kita pilih tadi. And sis dah pun hilangkan syiling tu. Yeayyyy!!

The struggle untuk dapat picture yang nice, pastu nak kene maintain the tudung, the pose. Pastu dengan manusia penuh dekat tempat tu, arghhh  the struggle is real everyboday! Please look at the crowd yang ada, memang nak feeling ambik gambar tu tak mampu. 

 

From there kami ke Port Campbell Beach for fish & chip. Google a few good place to eat fish and chips. Stop at this shop call Port Campbell Takeaway and sis pergi lah beli fish & chip dengan hajar. Pastu macam confident lah order kan. Pastu ehh murah je fish n chip. Okay ambik 3 set. Pastu dah siap, pergi lah dekat along. Pastu bukak kan elehhh sis salah order, sis beli chip sahaja, without fish macam bodoh 3 set chips!! Kau nak suruh aku buat benda weh dengan chips. So pergi lah beli fish balik. And tu one set of chip tu $5 okay. Tak payah lah convert kan. Tak payah. No need to convert. 


This port campbell are so beautiful! Trust me, so peaceful, pastu boleh picnic makan chips beratus batang!! Pastu the burung terbang sana sini. Arghh so rindu sangat. Okay masa tengah makan tu, ada lah 2 pasang couple ni, jadi 4 orang lah kan, bawak motor besar, pastu stop jugak dekat sini. Makan sebelah kami. Pastu diorang ni Korean, pastu aku pun dengar-dengar lah diorang cakap, hello korea is my 2nd language okay. Tak de ape pun diorang  cakap, pasal nak g mana je lepas ni, pastu makan riceball!. Tapi kalau dah busybody kan, semua benda pun aku nak dengar. 


After done with that, we drive home, singgah dekat kedai shoes, sebab Along nak belikan kasut untuk budak-budak tu. Pastu biasa lah kalau dah belikan untuk orang, punya lah lama nak kene tunggu diorang pilih dalam whatapps, masa tu lah Adam nak pergi tengok wayang, ha tak pasal-pasal menunggu pastu, terus lah cancel beli next time. 

Stop buy dekat KMart, and dalam tu omgeeee heaven gilerrr. Memang kira masuk tu habis duit one stop je weh!! And I found Megan Hess book, terus sis ambik tak fikir banyak, and also beli buku Mari Andrew. I been follow her ig before, and memang ada rasa nak beli buku dia, tapi tak de jumpa orang jual lagi. Normal ig shop yang jual buku oversea ni tak de lagi. So since dah jumpa teruslah ambik. Buy few more stuff dalam ni, and sis going crazy over super cute kitchenwear semua benda color pastel, pastu harga macam normal je. Tak lah melampau mahal macam orang jual dalam ig.


Dah pancit, duit dah surut mari lah kita pulang ke pangkal jalan! Kene kemas bag dah sebab esok dah nak check out and move to other side of Melbourne! Good bye beautiful house, I will miss you so muchhhh!

  • Share:

You Might Also Like

0 comments