AUTUMN TRIP - MELBOURNE 2019 PART 4

By Ainin Alya - May 27, 2019

Day 3

Hello day 3, so today dah check out from this house and will move to other side of Melbourne. We will be staying at Belgrave for 1 night before back to CBD for the rest of the trip.
So wake up pagi hari, and jatuh cinta sekali lagi dengan morning view dekat rumah ni. Arghh goodbye beautiful house, you will be miss. Ambik gambar with owner airbnb tu, she sure so friendly.
For today, we will stop at few stop along the way, macam tak lah strict sangat kene singgah mana-mana tempat. Hari tu masa ke Great Ocean Road ni, kami lalu jalan dalam, so view macam hutan-hutan, bukit padang semua, so untuk balik ni, kami lalu jalan pantai, so cantik, ombak besar, laut biru sangat, sky are so clear! Arghhhh always fall in love everytime road trip. And sis macam lahai, duduk sini terus lah kan. Apesal yang cantik sangat weh tempat orang!
 
Untuk first stop, kami singgah Lavers Hill, singgah untuk ke tandas je, and tempat ni baru lepas hujan, pastu berkabus, sejuk sangat-sangat! Jumpa alpaca yang sekor-sekor je. Pastu dah lah bulu kecukur, pastu duduk sensorang. Lepak ambik gambar kejap dekat area situ, ada taman kecik bawah tu.
Owh, lupa dah area mana, tapi on the way ni lah, ada satu rumah ni, ada macam field tepi tu and they have ALPACA okay!!! That damn fluffy animal, they have it tepi rumah weh!! Kau bayang weh, orang bela kucing, dia bela ALPACA! Ada lah dalam 5-6 ekor jugak pastu ya Allah kau dah kenapa Alpaca yang comel, gebu and arghhhhh sooooo cute! Nak gigit-gigit je weh. Cross one of my wishlist time again! And alpaca, i love you, i love you always!
Untuk second stop, kam singgah Apollo Bay! And this place is amazing. The weather are so nice, the sky are super blue, the breeze are so peaceful. And as much as i love Port Campbell last day, Apollo Bay just win every single part of my heart! It’s so amazing. All the building more to old architecture and the color are so bright. Actually singgah untuk cari makanan, pastu keluar masuk kedai tak jumpa yang macam boleh telan, terutamanya hati dah nak makan kebab kan, so kene lah cari kebab. Singgah sini tak lah lama sangat, but enough untuk ambik gambar, tengok kedai souvenir tapi a bit pricey, nanti lah shopping untuk hadiah-hadiah ni semua. Dah settle ambik gambar, jalan-jalan area sini. Nak picnic tapi tak jumpa tempat yang sesuai untuk gerak, so just gerak terus.
From there misi mencari kebab kembali lagi. So today google again pasal kebab area-area yang akan kami lalu, so jumpa satu kebab, Mustafa’s Kebab dekat area Geelong. Masuk bandar Geelong, cari kebab!! Yeay and jumpa lah kebab tu, muslim worker, adik tu manis je serve kami. Boleh mix 2 sauce and kalau nak tambah extra sauce, kene add $1 rasanya. Ada ayam, lamb & beef, and ya Allah, daging dia memang berlambak-lambak weh! Memang masa dia nak wrap tu aku macam, ambik daging untuk 2 orang ke. Tapi hello untuk 1 kebab je. Since still nak jalan jauh, kami just take away. Stop makan dekat r&r or same place along the way!
Makan sorang memang tak habis, so tu lah lunch & dinner! Tapi sumpah memang sedap sangat-sangat, sis ambik lamb with spicy sauce. Hajar beli chicken with sauce ape entah dah lupa also sedap! Totally recommend if u ever near that area.

From there kami teruskan ke arah CBD, singgah dekat brighton beach dulu! Sebab ingat nak pergi time dah dkt CBD, tapi sebab fikir nearest tram station jauh kemain, tak sanggup nak menapak jejauh. Alang-alang ada masa lagi, and memang dah cancel untuk ride Puffing Billy. So tak lah berkejar nak pergi Belgrave sangat.
Parking lot sini kena pakai card, or sis memang salah baca. So macam alamak macam mana nak parking, pastu duk melengok dengan depan mesin kejap, and ada orang nak keluar parking, dia panggil tanya nak parking ke, and dia bagi ticket dia dekat aku, and said you can pass it out after that, sebab dia ambik full day ticket. So thank you sister yang baik hati, kerana diri mu, aku boleh melepak lama bukan main dekat Brighton Beach.
So ofcourse the hype untuk bathing box memang high giler. Not lah cantik mana, yes the box colorful, cantik tersusun, tapi beach dia biasa-biasa je lah. Takde lah macam pergh sangat, lawa lagi beach area Great Ocean Road. Spent quite a time jugak dekat sana. Masih lagi ambik beribu gambar. Masa nak balik tu, ada lah terserempak dengan Malaysian, diorang pun dah pening nak bayar ticket, so bagi tiket tu dekat die. And sembang-sembang kejap pastu gerak ke Belgrave.
From Brighton Beach ke Belgrave take around 1 hour. Sampai sana dah lewat petang jugak, pastu last train pun dah habis. Masa sampai tu memang kebetulan last train sampai, so tengok kejap, ambik gambar dengan train adn the driver/pilot or what you call them.
The view around this place more tu jungle view. Ada lake semua, pastu memang hutan je lah, tapi hutan tanah tinggi kan, so sejuk sangat. So friendly lah, memang always ready to smile and help, dah lah hujan weh time ni. Terus lah sejuk keti aku ni. Masa nak turun tu,  semangat lah weh, dah nak naik balik atas tu Ya Allah! Semput aku weh. After that gerak ke new airbnb. Okay rumah ni pun book last minute, pastu pun duduk dengan owner, pun xde dapor.
Nasib baik lah sehari je, and top of it, bilik tu kire asing dengan langsir je dengan ruang tamu. Adeh terus macam okay nak balik airbnb lama. Tapi redha jelah. Owner dia pun baik sangat, ready to help. Rumah yang kami book ni, macam tepi rumah owner, tak bercampur dengan owner lah, diorang pun tak menganggu kami pun. Dalam rumah tu, ada sediakan bread, butter, jam, pastu vegemite yang tak akan aku sentuh.

Rumah ni memang dalam hutan, nak masuk tu memang susah giler. Aku pun macam weh betul ke ni. Tapi okay lah sis redha. Sampai pun dah gelap, so just mandi and terus tidur dengan harapan esok will be more better!!

  • Share:

You Might Also Like

0 comments