AUTUMN TRIP - MELBOURNE 2019 PART 5

By Ainin Alya - May 28, 2019

Day 4

Hello new day! And today we are going to CBD where all the good stuff are. Okay dear wallet please be brave because we will spent every penny we have. So today check out pagi hari jugak lah, sebab nak kene hantar kereta dekat CBD pukul 12.30 p.m. so tak nak lah lewat pulak hantar kereta.
From Belgrave to CBD take around 45 minute. And untuk first stop kami akan pergi Queen Victoria Market, yeay finally kan, sampai jugak lah dekat sini. So kami sampai awal pag lagi, pukul 08.30 a.m. dah sampai.  Do some sick shopping here, buy souvenir dekat sini, beli bear untuk diri sendiri and t-shirt juga. Ramai je peniaga or pekerja dekat sini from Malaysia or Indonesia. So mcam nak cakap tu mudah lah sikit. Tapi macam owh mungkin this why lah diorang tak suka sangat south east asian ni datang, sebab macam weh ramai giler Malay or Indon dekat sini.
Dekat Queen Victoria Market ni, macam-macam ada jual, ada barang basah yang fresh giler! Ada meat, seafood and lotssss of cheese, arghhh cheese nampak best giler wehhh. Macam nak try semua. Tapi tak mampu, takut nak rasa. Pusing-pusing area dessert and sis nak nangis weh, semua sedapppp!! Macaron, pavlova, pastry, tart semua benda lah wehhhhhh! Mana lah poket tak nipis, tapi since fikir nak pergi shopping dkt DFO nanti, sis pun menahan kan diri.
Sis beli Borek. Borek ni macam crepe or burito something lah, aku beli spinach and cheese borek, and it’s so good!! Makan panas-panas arghh terindu lagi. Along pun beli same filling, and Hajar beli spicy potato & vegies pun sedap, macam inti karipap. $3 each, portion pun besar sangat-sangat! Dah puas pusing-pusing dekat sana, terus decide untuk hantar kereta sewa and check in.
New hotel/apartment ni memang betul-betul sebelah avis punya car center, Avis punya service ni, kita boleh pilih nak pick up and drop dekat mana. So easy kan. Settle kan urusan kereta and terus check in. Thank godness diorang bagi check in quite awal, and terus sediakan mana-mana empty room. And Aria are so amazingggggg!! Okay, macam tengah-tengah bandar, walking distance to DFO and esok tu pun kami jalan je ke area bandar CBD.
Rehat and ofcourse terus masak nasik wehh! Hello sis melayu perlukan nasik untuk terus hidup. Have a wonderful lunch at home, rest up sekejap, and we go to DFO South Wharf for  sick shopping. Okay today memang beli melampau-lampau lah. Beli new Puma shoe, beli new Puma weekend bag and a few more stuff. Seronok habiskan duit yang kumpul berbulan nih!. Spent hours dekat sini, duk decide with shoes, VANS sale gila-gila, pastu PUMA punya bapak lawa giler. Pastu banyak nya benda yang menarik untuk dibeli.
This Sounth Wharf area sangat cantik, dekat dengan tasik/laut ke eh? pastu dengan pokok yang dah bertukar color dekat depan tu, terus lah jatuh cinta. And ofcourse lah kene hujan kan, and double rainbow appear today, after years kot tak tengok rainbow. The skyline from here so pretty, memang boleh nampak the other of the river. Arghh this city vibe will always be my favorite.
And of course lah, sis akan ambik beratus keping gambar. Duduk melepak tunggu hujan reda, tengok pelangi, tengok jodoh handsome bukan main, pastu jalan kaki balik singgah dkt woolworths again. Oh from Aria ke DFO ni, kami jalan kaki je. Tak jauh pun, lebih kurang 500m, 7 minute je jalan kaki.



  • Share:

You Might Also Like

0 comments