AUTUMN TRIP - MELBOURNE 2019 PART 6

By Ainin Alya - June 02, 2019

Day 5

New day ahead again!  And it time for city tour. Start day super early, masak-masak and can’t wait to spent the whole day outside today.  So for today, we will use free tram around CBD. Even memang tak study apa benda pasal tram. Just tahu station name je. And of course tak pasti mana lah yang free, mana yang tak. 
So from Aria, kami jalan je ke arah Flinder Street Station, tak jauh sangat pun, and since still early morning, tak ramai sangat orang. Still have fun jalan-jalan tengok bangunan, pastu every part of Melbourne is so cantik, dah sampai area Yarra River tu, lahai wehh asal cantik sangat, the mix between the river, the new architure and old architure are so amazing. Always have thing with pretty building. 
Dah sampai Flinder Street Building, ambik gambar bermacam-macam pose, wehh tapi manusia depan station tu penuh, arghh nak dapat solo shot memang mustahil, tengah bandar pulop tu. Dengan orang memang nak g keje, nak berposing tengah jalan, nak shopping argh semua lah orang ada dekat situ. So curi-curi lah gambar tak berapa jadi pun.
So from there kami ambik free tram ke Target, dekat Target ni ada banyak lagi lah shop-shop lain, macam Lush, Big W and lots more. Pergi Lush, masa tu tak buka lagi, duk pusing-pusing dengan Hajar sementara tunggu kedai bukak, masa tu Along dengan Abg Syed pergi kedai-kedai lain. So janji je nak jumpa dekat mana nanti. 
Dah bukak je Lush tu, terus masuk. Buy few stuff from there, pastu arghh sis always love Lush store, the staff always friendly and ready to help. Beli face mist & and a bath bomb. Pastu bila aku nak guna bath bomb tu nye? Okay lah reserve untuk one day jumpa bathtub. 

After that ikut along ke Big W pula, sebab along nak jugak cari corelle dia, pusing punya lah banyak kali, memang tak jumpa any corelle. Jumpa lah a few, tapi x de banyak choice. Pastu along dah start banding kan the mighty Perth dengan Melbourne. Hahah. Bising lah Along duk memuji Perth ada banyak corelle. Tapi sis memang takde minat pun pinggan mangkuk ni kan, so macam okay je tak jumpa corelle pun. Tapi along still end up beli 3-4 set jugak. 
Okay a thing about mall kan, kita memang tak sedar dah lama mana dalam tu, sakit kaki tolak tepi, tangan duduk bimbit barang pun tolak tepi, yang penting bahagia. Okay. Punya lah sesat kan dalam tu, lagi-lagi terpisah dengan Along, so memang tak dapat data, and sis dengan hajar punya lah kebulur, nak makan sushi tapi macam was-was. Pastu masuk lah bakery, beli roti duduk lepak makan-makan, nampak along lalu, yeay dapat data balik! Kekek. Pastu makan bekal yang bawak. 
After that, relax sekejap and start tu going outside of the mall pulak, jalan-jalan area bandar tu, stop by dekat Victoria State Library, tapi depan tu macam ada letak board all around, sebab nak renovate, so tak nampak the whole view depan tu. Nak masuk boleh je lagi, kene masuk ikut tepi. Argh totally ruin my photo lah, nasib lah diorang ni macam hipster or art people, so xde lah board tu plain je, still nice looking kind of board, ad mural and graffiti on in.
From there kami jalan-jalan area CBD tu, masuk a few more shop and after that kami ke Melbourne Central, a shopping mall, but nice kind. Memang so cantik, there’s tons space untuk OOTD, die punya tempat duduk tunggu pun nice-nice je. Masuk innisfree pastu tengok harga sama je dengan dekat Malaysia, so tak beli lah apa-apa, masuk JD Sport sebab abg syed nak beli kasut. Sis tengok je orang beli kasut, sebab sis had enough of shoes for now. Nanti ada berkenan lagi, kita beli lagi kasut okay. 

Dalam ni sekali lagi sis berpisah dengan Along, adeh duk menunggu sampai sakit weh kaki, pastu punya lah boring! Arghh terpaksa tengok kedai-kedai je, kene lah membelikan kalu dah tengok, so end up beli jugak lah few stuff, stuff yang bila balik, ko tengok why the hell aku beli benda ni?? Ever happen to you guys? 

Dah jumpa along balik, kami ke Hosier Lane for OOTD session, even tudung aku memang sangat tak membantu aku! Argh why lah you have t o be stupid today tudung. Terus lah weh moody aku dah tudung pun stupid kan! Spent a minute jugak dekat Hosier Lane, ambik tons of gambar. Jumpa Malaysian, diorang mintak tolong ambik gambar, pastu aku pun mintak ar tolong balik. Baru lah adil dan saksama. Please just enjoy my photo from here, sebab sis don’t know where else I can share it. 
People at Hosier Lane ni memang ramai sangat, so kene tunggu turn kalu nak background yang nice, but actually banyak je port cantik, ada orang shooting apa entah dekat situ, so dah ambik lots of space. Argh stress menunggu turn kami. Tapi untuk sekeping gambar yang bagus, aku gagahi jua. Jodoh masih lagi kejauhan, jodoh bila nak datang dekat sikit? 
Dah berpusu-pusu gambar ambik, and hari pun dah nak hujan, kami pun decide untuk gerak balik. Tapi nak boleh balik tu, banyk tempat lah kene stop. So a thing about sis, kalu pergi travel ni, ice cream is a must. Kene hunt jugak for ice cream kan. Pusing-pusing, and jumpa kedai ice cream, yeayyy ice cream mahal nak mampus!! Tapi redha je lah. Sikit pulop tu, nasib baik lah sedap bukan main.
Jalan kaki balik ke Aria and menyinggah lagi dekat Woolworths, haha dah macam wajib weh tiap kali lalu depan woolworths ni. Beli salad, and Dare coffee again, esok dah last day kan. Takut rindu sangat dekat Dare coffee nanti bila dah jauh. Arghh I super love that kind of coffee, dekat Malaysia confirm lah jauh lagi mahalkan.

And dah sampai rumah, silalah packing balik bag sebab esok pagi nak kene check out dah. Arghhh why beg sis beranak-ranak. Pastu weh asal berat sangat ni weh! Ape benda ni, first time kot beg beranak sampai jadi dua big bag. Biasa nya, another bag ni macam kecik-kecik je, more backpack size, ni sampai aku kene beli bag lain terus. Good luck esok memunggah bag nak balik. Fuhhh. Had last good dinner at apartment, watch a movie with Hajar, edit lots of gambar. And can’t wait for next place to explore together, and esok nak pergi tengok Thor Hammer arghhh can’t wait. 

  • Share:

You Might Also Like

0 comments