LONDON - JAN 2020 Day 5

By Ainin Alya - March 01, 2020

Good day ahead everyone. So today plan is back to London for the rest of trip. Kami naik bus today yeay for 6 hours of bus trip. Train tak jalan that weekend. I think there’s maintenance going on, because there is no train going in or out from King’s Cross Station. So we left with no choice to take the bus. But sis always a fans to ride a bus. Like always.


Bus pukul 5.30 a.m. pkul 4.30 a.m. macam tu kami dah gerak keluar, check out, hotel bagi free coffee and let’s go. Bus on time, bus just stop like a few minutes. Lepas tu terus je gerak non-stop. Andddd the worst part? Seat kecik nak mampus weh. Sumpah aku rasa seat bus Malaysia way bigger then there. Nothing bad happening, and alhamdulliah selamat sampai ke London at 9.45 a.m.

    

Terus grab breakfast dekat Mellisa’s Kitchen. Having a fish & chips again, also baked potato. Main dish we been having this few days. Can’t wait to check in at Airbnb and boleh main masak-masak again. Dear Nasi I been missing you.

    

So lepak dekat Mellisa’s Kitchen for a while, after that we walk to Peggy’s Porschen. Tak jauh pun dari Victoria Coach station tu. Café ni memang jam pack with people, tapi redha je lah kan. Having a lemon, raspberry and rose layer cake. And it’s so amazing, hajar bought a chocolate cupcake. They have a limited edition cake for Valentine. But the decoration ada alcohol. And the staff are so friendly, terangkan each stuff for us, even tak tanye pun ada alcohol ke tak. Bagus kan.


        


        

Seat dekat dalam dah penuh, redha lah dengan seat dekat luar pun. Even cuaca sejuk kemain. Kene tunggu turn nak ambil gambar, beratur, pastu ada sorang aunty ni offer to take our picture. Along dah duduk diam-diam, so no picture for her dekat depan café.

From there, ingat nak pergi a few more places, tapi aku dah malas nak jalan. So aku decide, just pergi ke Airbnb terus. Even tahu pukul 3 baru boleh check in. kami drop bag dekat dalam lobby Airbnb tu, and just inform dekat owner die. Since Airbnb still tak kemas lagi, tak boleh check in jugak. Tapi owner tu mintak cleaner dia untuk masukkan bag kami dalam rumah.


While waiting, kami ke tesco dekat dengan rumah tu. Yeap terus buat groceries shopping, dekat situ pun ada Litte Waitrose & Partners, ad butcher Halal and yeap dekat dengan West Kensington station, bus stop pun berlambak. Kami lagi banyak gunakan bus berbanding tube dekat London. Owh also Airbnb ni dekat dengan Barons Court station, direct tube ke Heathrow Airport. Dalam pemilihan Airbnb, that is one thing kami sangat pentingkan, sebab nanti nak balik tu confirm dah penat, beg dah beranak-ranak. So kalau station kene tukar-tukar sangat leceh. Better cari yang direct terus ke airport.
Dah bosan shopping, buy tons of stuff, and sis jumpa meringue yang dah siap baked, just cari whipping cream and fruit, poof dah siap pavlova. Sis beli whipping cream dalam box, so kene kepuk manual. Yeap anything for my love pavlova.

        
Dah boleh check in, and sangat tak sabar nak main masak-masak! Can’t wait to finally makan nasik. Dengan ayam kari. Yes! Mostly Airbnb dekat sini tak ada periuk nasik, so kene masak atas dapur. Aku kalau nasik atas dapur ni susah betul.


The house is amazing, takdelah sempit sangat, not bad lah sebab price wise antara paling murah and still dalam zone 2. Ad satu katil, and 1 tilam tapi dekat loft atas dapur. Hajar suppose tidor dekat loft, sebab dia paling ringan, pastu dia takut tidor sorang. Maka semua bersesak dalam satu bilik. Tandas dia besar, water pressure okay, dapur soo great besar and luas sangat. TV ada lansung tak bukak. And dekat tepi ada café, so yeap everything is fine!

Dah siap masak and makan-makan. Aku and Hajar pergi sekali lagi ke Tesco, cari air mineral, cari makanan ringan and beli salmon, and of course, lots of coffee. I swear, I consume so much coffee on this trip. like 2-3 kali sehari weh minum coffee.

Tomorrow is shopping day. All the pound sis been saving, gone just gone away.

  • Share:

You Might Also Like

0 comments