LONDON - JAN 2020 Day 6

By Ainin Alya - March 01, 2020


So untuk today, kami akan jalan-jalan dalam London city, pergi Notting Hill, Portobello Market and so on. And did i said, weather extra gloomy today? Like langit tu memang kene kusam dan tak de matahari terus ke?

        

Totally ruin my Notting Hill photo. So from airbnb kami ambik bus ke Notting Hill. Sampai Notting hill tu, turun dekat Notting Hill gate station, and walk a few minutes, till come across the famous pastel house. Take a few picture over there, before walk to Portobello Market. 
 
        

        

    

Since still awal pagi, tak ada ramai sangat orang, tapi cons dia, kereta still parking depan rumah, nak dapatkan shoot yang wide susah sebab terhalang dengan kereta. And sun really play hard to get here. Sendu gloomy habis gambar. So from there, just jalan kaki ke Portobello Market, where we buys tons of souvenir here.

Tapi bila kau dah malas nak jalan kaki kan, kau ambik je bus mana-mana, kalau guna google maps apps, dia akan ada suggest which bus nak ambil termasuk eta bus tu nak sampai ke bus stop. So senang nak tengok betul ke tak bus. 

Sampai di Portobello market, ingat nak stop makan, tapi dah bosan sangat dengan fish & chips, so decide nantilah cari tempat makan. Dekat sini ada food stall semua, tapi macam tak banyak choice kita boleh makan, so redha je lah. 

        

Tak banyak ambil gambar dekat area sini, sebab sibuk beli barang. Hahaha. Sumpah berejam pilih souvenir. So lepas dah letih beli barang semua, ingat nak gerak ke Oxford street, and thennn.. Along ternampak Fabrique. A cafe or bakery yang kami dah aim nak pergi. Tapi tak sempat ke area covent garden, tak tahu pula dia ada franchise dekat Portobello Market.

        

So kami order cardamom bun, cinnamon bun and raisin puff. Never a fan of cinnamon before, tapi this one sedap giler. Sumpah! Fabrique Bakery ni from Sweden, sekarang dah ada dekat London & New York. Masa pergi ni pun, penuh weh orang dalam Bakery. memang sesak. Worth it, benda paling aku craze lepas balik ni.

From there, kami ambik bas ke Oxford Street. Tapi tak sempat pergi jauh pun. Hujan dah petang tu. So kami ke Primark and buys tons of stuff. Like penuh dah 2 bakul sorang. Rambang mata, and like usual bila dah rambang mata ni, sis tak sempat nak ambik gambar. Dah selesai dengan Primark, kami just jalan-jalan area situ, Stop by dekat Pandora, since sis memang dah aim nak beli Pandora. And today beli 1 bracelet and 1 charm. Price wise, Pandora Malaysia dengan Pandora London, total untuk charm & bracelet ni £68. But dekat BV lagi murah. So esok akan ke BV dan rambang mata dengan charm lagi!

        

Dah penat lelah, dah habis pound tu, kami decide untuk balik and singgah satu butcher. Bukan nak singgah sangat pun, kami salah naik bus, pastu rasa macam makin jauh je, so turun bus tu, recheck balik maps, memang salah, bus no dah betul tapi tunggu dekat arah yang salah. So kene tunggu another bus, dekat bus stop tu ad kedai jual meat & chicken halal, so Along beli ayam, and we'll having chicken curry tonight. 


Walaupun penat jalan-jalan, time memasak kami memang bersungguh-sungguh sikit. Biasalah kan Melayu kalau tak makan nasi, mane boleh. 

  • Share:

You Might Also Like

0 comments